Scoli transnistria - incalcarea dreptului la educatie

Ministerul Educatiei a acuzat Tiraspolul de incalcarea drepturilor copiilor de a invata in limba materna

 

4 februarie 2004

 

Ministerul Educatiei din Moldova si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu actiunile administratiei de la Tiraspol, ce urmaresc lichidarea scolilor moldovenesti in care se preda in baza programelor si a manualelor aprobate de Ministerul Educatiei din republica. 

Intr-o declaratie a ministrului Valentin Beniuc, al carui text a fost remis spre difuzare agentiei INFOTAG, se spune ca "scolile private asa cum inteleg functionarii de la Tiraspol, in realitate au statut de scoli de stat din Moldova si au fost fondate inca in perioada cind exista RSSM". 

Potrivit ministrului, in ciuda presiunilor din partea autoritatilor autoproclamatei RMN, cele sapte scoli moldovenesti care au ramas in regiune continua sa studieze in baza programelor si a manualelor din Moldova. 

"La celelalte, care se afla in subordonarea administratiei transnistrene, se studiaza in baza unor programe si manuale care nu corespund standardelor europene", se arata in declaratie. 

Ministrul a mentionat ca scolile moldovenesti se confrunta cu dificultati serioase in organizarea procesului de educatie, din cauza lipsei de spatii pentru ore, a lipsei salilor de sport, laboratoarelor, a cantinelor. Organele locale ale puterii percep de la aceste scoli plata pentru inchirierea cladirilor, pentru servicii comunale, nu participa la finantarea reparatiei si a intretinerii lor, iar manualele, echipamentul si inventarul aduse din Moldova sint supuse controalelor si taxelor vamale. 

Potrivit afirmatiilor lui Beniuc, scolile moldovenesti cu predarea pe baza grafiei latine sint frecventate de peste 4 mii de copii, ceea ce constituie peste 20% dintre copiii moldoveni din regiune. El a reamintit ca, in urma a 15 intrevederi care au avut loc in anii 2002-2003 la nivel de experti, cu intermedierea OSCE, partea transnistreana s-a obligat sa creeze conditiile necesare pentru functionarea scolilor moldovenesti. Insa acest lucru nu s-a mai facut nici pina astazi. Dimpotriva, se intreprind pasi si actiuni pentru lichidarea lor. 

"Prin aceasta se incalca drepturile parintilor de a alege sistemul de invatamint, precum si dreptul copiilor de a invata in limba materna", se arata in document. Ministerul a chemat administratia de la Tiraspol "sa renunte la folosirea copiilor pentru a-si atinge propriile scopuri politice". El a apelat, de asemenea, la reprezentantele diplomatice si la organismele internationale acreditate in Republica Moldova, solicitindu-le "sa-si aduca contributia la respectarea si apararea drepturilor copiilor la invatamint". 

Ministerul a reconfirmat disponibilitatea pentru continuarea dialogului in probleme ce tin de functionarea scolilor moldovenesti in Transnistria, in scopul crearii conditiilor favorabile pentru activitatea lor. 

INFOTAG

 

 

ADMINISTRATIA SEPARATISTA DE LA TIRASPOL A DECIS DESFIINTAREA SCOLILOR CU PREDARE IN LIMBA ROMANA DIN STANGA NISTRULUI

 

Asa-numitul parlament de la Tiraspol a decis recent inchiderea scolilor
cu predare in limba romana, intrucat acestea ar activa ilegal pe
teritoriul autoproclamatei republici transnistrene. Deputatii
separatisti s-au aratat indignati de faptul ca cele sase scoli cu
predare in limba romana activeaza in baza grafiei latine, alfabet
interzis de regimul de la Tiraspol, informeaza AP FLUX.

 

Totodata, asa-numitii parlamentari transnistreni condamna faptul ca
scolile romanesti sunt subordonate si finantate de Chisinau, iar elevii
studiaza conform programelor scolare elaborate de Ministerul Educatiei
al Republicii Moldova. Un alt motiv invocat de administratia separatista este faptul ca "in aceste scoli este alimentata ura fata de Rusia si Transnistria, fata de valorile statale ale republicii transnistrene".


In cele sase scoli cu predare in limba romana din regiunea
transnistreana studiaza aproximativ 5.000 elevi. Majoritatea dintre
acesti copii sunt nevoiti sa faca zilnic 10-20 kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiata scoala de limba materna. In ultimii ani, pentru a-si pastra sediul si limba de predare, unele scoli au fost nevoite sa accepte predarea in limba romana cu grafie chirilica, asa cum era in toata Moldova Sovietica.

 

De mentionat ca autoritatile de la Chisinau nu au luat deocamdata vreo
atitudine fata de aceasta decizie a Tiraspolului. Nici misiunea OSCE si
nici reprezentantul Secretarului general al Consiliului Europei la
Chisinau nu si-au facut publica pozitia fata de aceasta flagranta
incalcare a drepturilor populatiei din partea stanga a Nistrului, mai informeaza AP FLUX.

 

Nu mai stiu de cand e stirea