Rostind Basarabia

Rostind Basarabia, dupa 90 de ani

«Daca ar fi existat o vointa politica manifestata din partea Romaniei, atunci demult Moldova s-ar fi intors in componenta Romaniei. Daca ar fi existat o astfel de tendinta nationala, de reunificare a teritoriului sau, ea ar fi obtinut aceasta. Rusia nu este astazi in stare sa se impotriveasca.»

(Vladimir Bucovski, Brasov, 2006)Istoria luminoasa a unui an providential

1918 a fost un an providential pentru romani, anul Romaniei Mari. Proclamatia Sfatului Tarii de atunci suna astfel: "Republica Democrata Moldoveneasca Basarabia, in hotarele ei dintre Prut si Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si a dreptulul de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, Romania".

 

Proclamatia mai afirma respectarea drepturilor rninoritatilor, a votului universal egal, direct si secret, a libertatii personale, a tiparului, a cuvantului, a credintei, a adunarilor si a tuturor libertatilor obstesti.

 

Alexandru Marghiloman, stra-unchi al semnatarului articolului de azi, declara atunci oficial: "In numele poporului roman si al Regelui Romaniei, cu adanca emotie si falnica mandrie, iau act de hotararea cvasi-unanima a Sfatului Tarii si, la randul meu, declar ca de azi inainte Basarabia este pe veci unita cu Romania".

 

Actul Unirii a fost promulgat de Regele Ferdinand si publicat in Monitorul Oficial din 10 Aprilie 1918. Unirea Basarabiei a fost recunoscuta prin Tratatul de la Paris din 28 Octombrie 1918, semnat de Anglia, Franta, Italia, Japonia si Romania.

 

Ulterior Sfatul Tarii se auto-dizolva iar guvernarea este preluata de Bucuresti.

Membrii Sfatului Tarii au avut un sfarsit tragic, consonant cu perioada dramatica traversata apoi de Romania: toti membrii "Sfatului Tarii", inclusiv cei cativa care au votat impotriva Unirii au fost ulterior exterminati de bolsevici ca "dusmani ai poporului".

 

In decembrie 1919 sunt ratificate actele de unire de la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia iar in 1923 apare Constitutia Romaniei Mari. Unirea Basarabiei cu Romania a adus restabilirea limbii si culturii romanesti in administratie, justitie, viata sociala, religie si scoala si a determinat un proces de dezvoltare si modernizare a regiunii fara precedent. In perioada interbelica Basarabia romaneasca a cunoscut cea mai serioasa crestere industriala, a avut parte de inflorirea comertului, de marirea sistemului de transport, stabilizarea economiei si o crestere considerabila a nivelului de trai.

 

Aniversarea amara a Unirii Basarabiei cu Tara

 

Astazi, dupa 90 de ani de la acel moment fast contextul aniversarii este marcat de ingrijorare si tensiune. Pronuntarea cuvantului Unire provoaca tusea si la Bucuresti si la Chisinau. Asa zisa partida proromaneasca din Republica Moldova de mult nu mai sufla un cuvintel macar despre Unire - ca si cand ar fi vorba de ceva desuet si decrepit. Unionismul a devenit un fel de vesmant uzat, de pe vremea bunicii, si oarecum rusinos de purtat la vedere - evropenismul este la mare moda acum si se afla pe toate buzele.

 

Nici o forta politica din Basarabia nu putut trece pe langa piatra de hotar a asumarii - sau nu! - a unionismului - pentru a-si dovedi astfel loialitatea fata de Rusia, locul unde se pronunta firmanul consacrarii politice. Actorii vietii politice din Chisinau isi defineau pozitionarea in raport cu PPCD-ul. Un Urechean, in 2004, de exemplu avea grija sa precizeze, din punctul sau de vedere, corespondenta unionismului cu extremismul, referindu-se la PPCD: "Niciodata nu ma voi alia cu unionistii si extremistii". Ani de-a randul PPCD-ul a fost partidul turnesol al orientarii unioniste. Pana la aparitia pe scena a lui Vladimir Socor si Bruce Jackson.

 

Ecuatiile jocului politic din Moldova au fost fost intens determinate de energicul reprezentant al Jameston Foundation, Vladimir Socor, aflat sub directoratul lui Zbigniew Brzezinski, la vedere. Brzezinski si-a mentinut influenta vreme de peste 30 de ani in sistemul de putere american prin studentii si discipolii sai, prin reteaua de protejati, prin influenta subterana articulata prin aparatul colegiilor si organizatiilor "discrete" si mai mult sau mai putin "invizibile".

 

Puternic sustinator al lui Voronin, Socor a reusit sa compromita sansele pe termen lung ale PPCD determinand apropierea organizatiei cu cel mai insemnat trecut de lupta - si capital de incredere romanesc, de presedintele comunist V. Voronin, cel care afirma public ca drapelul Romaniei este un drapel fascist, in anii in care era deputat in Parlamentul de la Chisinau.

 

Iliescu - de doua ori a inscris pentru Rusia

 

Tema Unirii a fost vreme indelungata si o forma de legitimare interna in Romania. De-a lungul anilor insa Bucurestiul a marcat cel putin doua acte ratate in privinta Reintregirii. Unul este descris de Vladimir Bukovski - care a prezentat extrase ale stenogramelor intalnirii dintre Gorbaciov si Ion Iliescu, in 1991. Ion Iliescu a refuzat Unirea cu Basarabia si a preluat "sugestiile" lui Mihail Gorbaciov evitand "deranjul" Uniunii Sovietice, ba chiar micul ipochimen moscovit s-a grabit sa garanteze URSS-ului granita pe Prut anuland eforturile basarabenilor care sperau (si unii chiar luptau pentru) destramarea imperiului sovietic.

 

In ce priveste tema Unirii din punct de vedere atlantic, in principiu, SUA nu s-a opus niciodata realipirii Basarabiei la Romania si din acest motiv probabil Washingtonul a ezitat initial sa recunoasca independenta Republicii Moldova sperand ca cel de-al doilea stat romanesc sa se uneasca cu cel dintai in conjuctura favorabila a caderii URSS. In 1992 la destramarea Uniunii Sovietice, Iliescu a fost vizitat de reprezentanti ai Parlamentului Moldovei si de lideri importanti basarabeni. A refuzat sa faca un pas inainte spre Basarabia, desi circumstantele momentului aminteau de perioada din 1917, cand prabusirea tarismului a permis succesiunea evenimentelor istorice care au dus la momentul 27 martie 1918. Odata aceste doua momente ratate in perioada care a urmat sansele unei miscari la scara mare care sa autentifice si sa legitimeze ocazia Reintregirii nu s-au mai ivit.

 

Moldova a ajuns o piesa pe Marea Tabla de Sah geopolitica. Din pacate Statele Unite au avut ani de zile o politica aproape schizofrenica in Moldova datorita persistentei cedarilor pe aliniamentul din R. Moldova (si nu numai) pentru obtinerea concesiilor ruse in alte locuri. OSCE-ul a asistat, de fapt, timp de peste un deceniu, jocul Rusiei in Moldova, iar in cursul ultimiilor ani mai ales, misiunea OSCE din Chisinau a intrat in polemici serioase si cu o parte considerabila a societatii civile pentru pozitia filo-rusa afisata ostentativ. De la sfarsitul anului 2003, dupa ce Rusia a refuzat sa respecte acordul de la Istanbul practic OSCE si-a pierdut rostul reprezentand doar o fatada scorojita a Rusiei.

 

Cat priveste Uniunea Europeana politica sa are o pondere limitata in Moldova si nici nu a reusit sa prezinte vreo strategie clara, decisa, in ce priveste Transnistria, chiar daca incepand cu anul 2001, Moldova a aderat la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Chisinaul a mimat si inca maimutareste sceneta "europenismului" - in fond liderii comunisti sunt niste actori desavarsiti si cea mai buna dovada este chiar jocul practicat de Voronin, de-a "comunismul" in timp ce fiul sau, Oleg concentreaza in mainile sale aproape toata industria zaharului, afacerile de import-expost, industria de cereale si de panificatie, afacerile din domeniul bancar, asigurari, constructii, turism, imobiliare etc. Voronin are o viata de emir, sau mai degraba de ispravnik feudal, este practic capitalistul numarul unu al tarii dar si primul comunist totodata, este antiromanul absolut dar, paradoxal, detine, prin fiul sau, numeroase afaceri in Romania. Oleg detine M.S.I. Trading Ltd (Iasi), S.C. Kaolin Impex S.R.L. (Vaslui), controla filiala "Daewoo - firma mixta romano-moldoveneasca, din Chisinau si inca multe altele prin interpusi. Traiul bun al antiromanului Voronin este alimentat (si) din banii romanesti ajunsi la Chisinau. Exact aceeasi tip de mecanism functioneaza si pe schema "europenismului". Clanul Voronin si sub-ramurile sale clientelare insfaca banii fraierilor de europeni si ii indeasa in buzunare ducand un trai de huzur cum neam de neamul lor de comunisti nu au visat pe vremea rusilor. Nu-i costa nimic sa dea din gura, sa semneze orice zapisuri - incalcate apioric, iar toata lumea "de afara" stie combinatia care pe fond nu este decat reluarea la o scara mai mica a schemei piramidale din Rusia.

 

Unirea prin integrarea in Europa - solutie sau himera?

 

Voronin, care prognoza la inceputul mandatului sau, ca Romaniei ii vor trebui cel putin trei decenii pentru a intra in UE se afla acum in fata unei situatii fara iesire. Romania este si in UE si membru de baza in NATO si gazda a bazelor americane si nu mai poate fi oprita in nici un fel sa "absoarba" Basarabia, altfel decat prin ridicarea unui nou Zid al Berlinului pe Prut. Generatii de basarabeni au indurat umilinta jugului rusesc dar au rezistat in catacombe - croind jaloane ale identitatii romanesti - prin limba si cultura. Nici un zid nu a putut bloca "subversiunea" si rezistenta prin cultura si biserica. Generatia de acum a tinerilor basarabeni este tributara perioadei efervescente a anilor 90, cand limba romana a devenit limba nationala, alfabetul latin a luat locul celui chirilic si tricolorul a redevenit drapelul Moldovei.

 

Romania a revenit la nivel simbolic si nu numai in Basarabia, in pofida guvernantilor ursuzi si rusofoni. Atractia Romaniei este inexorabila (si) datorita noului context geopolitic. UE - si NATO se afla la portile Moldovei iar Romania este un adevarat magnet pentru investitorii de pretutindeni, in pofida recesiunii mondiale. Prin comparatie, guvernata de comunisti din 2001 Moldova este astazi cea mai saraca tara europeana, cu o economie total subordonata Rusiei. Economic vorbind atractia basarabenilor catre Romania, catre Vest este implacabila. Voronin - o Mafalda nepriceputa, dar un Caliban in carne si oase a cautat si a gasit o alta cale de incetinire a traseului european al "apropierii" (eufemism pentru reintregire), apeland la Prospero (micul Putin).

 

Puterea de la Chisinau a intensificat procesul de rusificare, a trecut la persecutia preotilor si membrilor Mitropoliei Basarabiei, hartuiesc presa romanofona, si au reusit suprimarea relatiilor cu Romania. Moldovenismul primitiv de inspiratie bolsevica a revenit la moda. Moldovenismul este de fapt un factor geostrategic - si a fost folosit prima oara in 1924, la formarea RASSM. Moldovenismul este utilizat acum de comunistii de la Chisinau ca arma interna dar foloseste in egala masura ucrainenilor.

 

Cocteil otravit, moldo-ucrainean

 

"Factorul romanesc" ar fi adevarata primejdie a dezmembrarii Moldovei, datorita accederii Romaniei in UE, daca o parte semnificativa din cetatenii Moldovei obtin dubla cetatenie - a Moldovei si a Romaniei. Cum majoritatea cetatenilor moldoveni, potrivit Constitutiei romane, pot obtine cetatenie romana (teoretic) in orice moment, rusii si ucrainenii se tem ca astfel le vor scapa moldovenii printre degete.

 

Ca urmare a relansarii, in 2006, a actiunii de oferire a cetateniei romane moldovenilor care vor sa-si redobandeasca cetatenia romana s-au format initial cozi imense la oficiile postale din Moldova. Guvernarea de la Chisinau, a intrat in panica, vazand ca isi pierde cetatenii - si, disperata, si-a indreptat toata atentia asupra stoparii valului de "romanizare" a populatiei.

 

Voronin hiperventila intens de teama ca demersul Romaniei - al presedintelui Basescu, de redeschidere a temei cetateniei - ar putea duce la disparitia de pe harta a statului Republica Moldova. Acordarea cetateniei etnicilor romani din afara granitelor Romaniei este insa pentru ucraineni - mai mult chiar decat pentru moldoveni, o adevarata bomba politica cu efecte de implozie subterana. Ca atare Ucraina a mers si merge in continuare, in pofida anunturilor declarative de atasament, ferm, impotriva Romaniei.

 

Ciuntirea hartii Basarabiei istorice

 

Romania si Moldova au semnat tratate cu Ucraina dar Ucraina inca imparte populatia romaneasca in romani si moldoveni. Atat in Bugeac (Basarabia istorica) cat si in Bucovina, satele romanesti inca au nume ucrainiene, catedra la Cernauti este blocata, preotii romani inchisi si expulzati din Bugeac, cu cativa ani in urma patru romance au fost violate si spanzurate langa Valea Cozminului, iar soldatii romani in armata ucraineana sunt batuti si umiliti. Ucraina a raspuns si printr-o masiva campanie de "psi-ops" pe teritoriul romanesc, desfasurata "acoperit" prin intermediul unui grup fantoma - "Noii Golani", infuzat de "basarabeni", care au intreprins o operatiune de ciuntire simbolica a hartii Romaniei Mari. Operatiunea a avut ca tinta difuzarea la o scara larga, mai ales in mijlocul tinerilor, a unei harti din care este decupat Bugeacul, Basarabia istorica, unde s-a nascut una din figurile glorioase al istoriei romanesti, maresalul Alexandru Averescu.

 

Am fost chiar in satul Babele de langa Ismail unde s-a nascut maresalul care a luptat la Marasti si Oituz si care a adus victoria Romaniei in primul razboi mondial. O mica placa fusese asezata de niste militari romani pe peretele scolii din localitate, cu predare in limba romana si cu peste 1.000 de elevi, care se numeste acum intr-un fel nepronuntabil: Ozyornoye. Ucrainenii, ecologisti, dupa instalarea festiva a tablitei comemorative, au plantat o tufa, singura tufa de langa peretele scolii, exact in fata placii astfel ca aceasta era mascata complet de frunze.

 

Acelasi fel de "ecologisti" au lansat in Romania, sub platforma "romanismulu", o asa zisa campanie pro-Basarabia, ilustrata in principal prin harta ciuntita, difuzata in proportii de masa, de unde bastina unuia dintre cei mai insemnati ostasi ai Romaniei a disparut, "camuflata" de frunzulitele "noilor golani". "Brandul" - denumirea prin care s-au lansat si acreditat public ecologistii nostri - este o proba de utilizare frauduloasa a unei marci de renume, folosindu-se capitalul de credit al veritabililor "golani" care au fondat Piata Universitatii. Aceiasi "golani" care au protestat impotriva FSN-KGB, care au fondat Liga Studentilor, au lansat apoi Miscarea Pentru Romania, si au infaptuit Drumul Crucii din martie 1992, actiune cu rasunet national a noii generatii de tineri din Chisinau si Bucuresti care a prefatat reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Renumele "golanilor" nationalisti romani a fost pus la lucru in beneficiul Ucrainei, sub nasul institutiilor "inteligente" si a naivilor unei generatii fara cunostinte istorice.

 

Mai mult chiar, si pe Wikipedia au fost deja asezate aceste reprezentari falsificante ale Romaniei. Apogeul acestei perversiuni a fost dupa mine descoperirea acestei harti intr-o scoala romaneasca din Transnistria, unde abominatia figura la loc de cinste, sub icoana. Copii deja supusi opresiunii rusesti in afara scolii erau agresati chiar si in interiorul scolii. Este un exemplu de manevra de raspuns a Ucrainei la campania romaneasca lansata de Civic Media cu privire la canalul Bastroe. Atacul la harta mentala a desfasurarii romanesti dintr-o zona cheie a Basarabiei, din punct de vedere istoric, este una dintre cele mai perfide si mai izbutite actiuni model a serviciilor moldo-ucrainene. Semnificativ este si un alt aspect - cu privire la fantomatica grupare. Lansarea organizatiei a avut loc prin intermediul unui personaj mai mult decat controversat, Doru Maries, care este de loc dintr-o localitate din nordul tarii, foarte aproape de granita cu Ucraina. Maries i-a promovat public pe asa zisii noi golani dupa ce el insusi a fost instalat la sefia Asociatiei 21 decembrie 1989, organizatie cu valoare simbolica insemnata, tocmai cu sprijinul direct al procurorului militar Dan Voinea, cel care a reusit ani de-a randul musamalizarea dosarelor Revolutiei si Mineriadei din 1990, in care actorul principal este Ion Iliescu. Voinea are vechi legaturi cu Iliescu, inca dinainte de 1989 si a facut parte din grupul restrans al conspiratorilor de incedere ai lui Iliescu, participand direct la lichidarea lui Nicolae Ceasusescu. Dupa nenumarate proteste ale victimelor mineriadelor Voinea a fost demascat public chiar de colegii sai din Parchet care au demonstrat ca manevrele lui Voinea urmau sa duca la nulitatea absoluta a dosarelor penale. In timpul manifestatiei din Piata Universitati rolul jucat de Maries a fost, cum altfel, tot unul diversionist, acesta incercand prin toate mijloacele determinarea unor actiuni violente ale demonstrantilor impotriva puterii, oferind astfel pretextul mult asteptat al represiunii. Represiunea a avut loc, in data de 13 iunie, iar noaptea, inainte de interventia in forta a politiei impotriva grevistilor foamei, Maries si-a strans rapid catrafusele si a disparut. Am facut o digresiune insistand asupra istoriei acestei neobisnuite si abile operatiunii de amputare simbolica a Basarabiei, deoarece este o actiune etalon, de manual, care va fi urmata de altele de acest tip, de distorsionare a memoriei si mentalului prin dezinformare si manipulare.

 

Mii de tineri romani poarta tricouri cu harta ucraineana, in nenumarate orase din Romania harta poate fi vazuta lipita pe peretii cladirilor, internetul este plin de imagini ale aceleiasi harti. Experimentul a reusit. In mentalul colectiv a fost sadita o imagine a Romaniei fara Bugeac, fara locul unde s-a nascut autorul acelui celebru «Pe aici nu se trece», unul dintre putinii maresali ai istoriei romanesti, erou care a adus o victorie colosala tarii. Daca un astfel de reper istoric poate fi amputat, orice este posibil, ar fi concluzia de inventar a ucrainenilor.

 

 

 

 

Teama Ucrainei

 

Declararea unui numar semnificativ de moldoveni drept romani ar arunca in aer tot esafodajul stalinist al "natiunii distincte moldovenesti". Suportul ideologic al Moldovei se va prabusi. Sute de mii de "moldoveni" din Ucraina, din fosta Bucovina isi pot solicita cetatenia sau dreptul de a fi considerati romani ceea ce ar implica si drepturi de reprezentare politica considerabila in Parlament, nu ca pana acum.

 

Ecuatia politica a Ucrainei ar fi serios zdruncinata. Conform Tratatului semnat cu Romania si, deasemenea, conform legilor interne - cu lustru european, etnicii romani ar trebui sa primeasca drepturi de reprezentare politica corespunzatoare ponderii lor, ceea ce ar schimba ecuatia jocului politic in Rada de la Kiev si ar da peste cap inclusiv combinatiile rusesti, care s-au intemeiat pe manipularea jocului in parlamentul ucrainean.

 

De fapt, Ucraina si Rusia concureaza acum in obtinerea controlului si influentei asupra Moldovei, respectiv asupra zonei transnistrene. La Kiev, Aleksandr Cealii, ex-prim-viceministru de externe al Ucrainei a declarat inca din 2006 ca "puterea ucraineana ar trebui sa intreprinda niste actiuni extraordinare si foarte rapide in scopul de a initia consultari privind situatia din Moldova la Washington, Bruxelles si Moscova", deoarece, potrivit ex-ministrului, "situatia din Transnistria ameninta direct integritatea teritoriala a Ucrainei si hotarele ei".

 

Cealii a sustinut si cu alte ocazii ca "factorul romanesc" ar fi adevarata primejdie a dezmembrarii Moldovei, ca urmare a accederii Romaniei in UE, deoarece o parte semnificativa a cetateniilor Moldovei ar avea sansa obtinerii dublei cetatenii - a Moldovei si a Romaniei.

 

 

Arma Chisinaului ascutita la polizor unguresc

 

Arma Chisinaului impotriva Romaniei a fost aleasa cu usurinta din panoplia de inamici traditionali. Rusia si Chisinaul impreuna, la nivel oficial, au acuzat Romania de inventarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii R. Moldova. In 2007 Guvernul de la Chisinau a acuzat autoritatile romane de subminarea securitatii nationale si statalitatii R. Moldova, pentru ca s-a oferit sa gazduieasca Centrului european de acordare a vizelor Schengen pentru R. Moldova.

 

Pentru ca moldovenii sa poata pasi catre Europa, evitand Romania, Voronin a apelat la cei mai buni "prieteni" ai Romaniei, maghiarii, astfel ca UE a atribuit aceasta sarcina ambasadei Ungariei la Chisinau. Centrul Comun de Vize la Chisinau ("primul de acest fel in lume" dupa chiar spusele directorului Centrului) este patronat de Consulatul Ungariei in R. Moldova. Ambasadorul Ungariei la Chisinau, Mihály Bayer, este si directorul Centrului. Tot un ungur, Kalman Mizsei, este reprezentantul UE pentru R. Moldova.

 

Gestionarea relatiei cu Europa a revenit, straniu, unor unguri, unul cu studii la Institutului de Stat de Relatii Internationale din Moscova, o interfata cvasi-caghebista, absolvit in 1980, iar cel de-al doilea, Kalman, este orientat tot catre Moscova, fiind un trepadus de frunte al lui Soros, prins cu mana varata adanc in fonduri europene, "spalat" si refreshat proaspat si apoi parasutat in Moldova. De aici Kalman a ales calea Moscovei si a Tiraspolului, devenind un fel de agent electoral al asa zisilor "democrati" transnistreni.

 

"Moldova - niciodata in UE!", supraliciteaza Budapesta

 

Ambasadorul maghiar scolit la academia KGB, Mihály Bayer, sustinea zilele trecute, la Chisinau ca "o integrare rapida in Europa nu este in interesul Moldovei", si ca Moldova va fi gata pentru integrare poate niciodata, poate peste 15-20 de ani...Echivalent cu a spune ca Unirea - chiar si in UE, dintre Romania si Basarabia nu va avea loc niciodata. Nici Voronin nu ar fi spus-o atat de apasat si definitiv.

 

Ungaria isi mentine un interes special pentru actiunile Partidului Comunist din Republica Moldova. Legiferarea de catre Parlamentul de la Chisinau a statutului de autonomie pentru Gagauzia precum si masurile luate de comunisti impotriva limbii si istoriei romane sunt apreciate de catre Budapesta. Sprijinind in acest caz pozitia Republicii Moldova, Ungaria urmareste sa foloseasca precedentul creat in actiunile sale consecvente, pe care le intreprinde pe plan international, pentru a "obtine autonomia teritoriala a maghiarilor din Romania si din tarile vecine".

 

In timp ce Ungaria ravneste la atingerea scopurilor sale autonomiste, deziderat reincalzit de asa zisul "precedent Kosovo" intalnirea in Uniunea Europeana dintre romanii aflati de o parte si de alta a Prutului este vazuta la sfantu asteapta de reprezentantii Budapestei, cei care gestioneaza totodata relatia Chisinaului cu UE.

Pe de alta parte, desi acordarea cetateniei romane a fost un obiect de disputa in realitate ritmul de procesare a dosarelor este extrem de lent (din 28.528 solicitari de cetatenie romana depuse intre 2002 si 2005 la consulatul din Chisinau, pana la inceputul lui 2006 au fost solutionate doar 1942). in ce priveste acordarea cetateniei la Bucuresti, la Ministerul Justitiei fiinteaza in continuare un singur complet de judecata care analizeaza solicitarile de cetatenie, timpul de asteptare fiind in cazurile in materie de ani de zile.

 

Inafara de nivelul declarativ, in mod evident, romanii din afara granitelor se simt sacrificati si abandonati de statul roman. Grupuri clientelare absorb majoritatea fondurilor dirijate dinspre MAE catre exterior. Lansarea si afirmarea tanarului Dorin Chirtoaca este poate singurul fenomen pozitiv petrecut in ulktimii ani la Chisinau. Ascensiunea tanarului Chirtoaca la Primaria Capitalei este o sansa de resurectie a Noii Generatii a Moldovei.

 

Ulii de la Washington si "porumbeii" de la Kiev

 

Gruparea lui Soros insa, iar nu Bucurestiul, tine in mana cea mai mare parte a spatiului de afirmare politica de la Chisinau. Jocul politic de la Chisinau este determinta de interferenta dintre Ucraina si Rusia - cu interventia, in beneficiul Ucrainei, a unor grupuri de la Washington - care au extensii si la Bucuresti - coordonate de un Centru controlat de Zbigniew Brzezinski - reprezentat la vedere (si) de Vladimir Socor.

 

Centrul lui Brzezinski lucreaza in raspar cu politica oficiala americana, folosindu-se de parghii americane castigate prin penetrarea din cursul anilor 70/80, la varful sistemului american de putere. Brzezinski a dispus de resurse importante iar Soros a fost unul dintre partenerii sai de seama. La Chisinau o buna parte din spatiul de joc "democratic" este controlat de Soros, in detrimentul Romaniei si in beneficiul planurilor legate de Ucraina, prin bursierii sai infiltrati in toate zonele de control din media, partide, societate civila.

 

Brzezinski este unul dintre marii strategi ai unei aripi semioculte a sistemului de guvernare american. in subordinea sa se afla figuri renumite, profesori ca Samuel Huntington, cel care a lansat teoria ciocnirii civilizatiilor care ar fi urmat sa produca o falie geopolitica continentala (in care Romania urma sa fie rupta in doua), un Jeffrey Sachs, inventatorul teoriei "terapiei de soc", promovate de FMI si World Bank, care a distrus economiile si munca de patru decenii a est-europenilor abia iesiti din sistemul de exploatare sovietica.

 

Jeffrey Sachs a avut si are un rol cheie pentru Brezinski in dosarul ucrainean si a avut inca din 1997 o legatura stransa cu Victor Iuscenko, pe atunci presedinte al Bancii Nationale. Sustinerea lui Iuscenko a urmarit si un alt scop, respectiv limitarea implicarii UE ca forta politica serioasa cu rol geopolitic major. Substratul politico-militar al preocuparii intense a strategilor lui Brzezinski are ca miza aderarea Ucrainei la NATO in perioada 2007-2009.

 

Moldova si Romania sunt subordonate proiectului Ucraina, si nu de azi de ieri. Conceptul axei Chisinau - Kiev - Tbilisi, cu centrul de comanda la Varsovia ii apartine lui Zbigniew Brzezinski - asa cum centrul de comanda pentru Romania - Bulgaria - Iugoslavia a fost Budapesta in anii ’90, relatie coordonata de Soros. Miza Ucrainei implica nevoia controlului "problemei" Transnistriei. Acelasi Jeffrey Sachs lucreaza cu "partenerii ucraineni" de o buna perioada de timp, la tematica transnistreana.

 

Cheia Moldovei - alegerile parlamentare din 2009

 

Nici Moscova nu sta cu mainile incrucisate, ba dimpotriva a rasucit mainile moldovenilor la spate obligandu-i, din butonul gazelor s energiei, sa accepte o forma resapata a asa-numitului "Plan Primakov" ("Acordul cu privire la baza relatiilor intre Republica Moldova si Transnistria"), proiect care pe fond are ca obiectiv principal legalizarea prezentei trupelor "pacificatoare" rusesti pe teritoriul Moldovei.

 

Recent a fost scoasa la iveala o noua intelegere, care reia de fapt vechii termeni ai planului Primakov de "solutionare definitiva a conflictului inghetat din Transnistria", prin transformarea Moldovei intr-o republica federativa si acordarea de drepturi semnificative reprezentantilor Tiraspolului in Parlamentul de la Chisinau. Practic, la alegerile din 2009, se va incerca, daca Acordul va fi in vigoare pana atunci, transnistrizarea intregii Moldove.

 

Perspective sumbre, asadar, in anul Unirii, dar si pe viitor. Asta nu ne impiedica a rosti numele Basarabiei, din ce in ce mai tare...

IntelMedia